CICLUL AL II-LEA

FibroScan


FibroScan este primul aparat medical care determină NON-INVAZIV fibroza și steatoza hepatică, cu ajutorul vibrației controlate și a elastografiei tranzitorii VCTE.

De ce aveți nevoie de FIBROSCAN?

Dacă suferiţi de o boală a ficatului (ciroză hepatică, hepatită virală cronică-hepatita B, C, D-sau alte boli cronice) atunci FIBROSCAN-ul este exact ceea de ce aveţi nevoie pentru un diagnostic corect şi eficient. Creat special pentru aflarea gradului de afectare a ţesutului bolnav al ficatului, FIBROSCAN-ul este neinvaziv, nedureros şi nu are reacţii adverse, întrucât funcţionează pe bază de ultrasunete.

 

Ce înseamnă această investigație?

În termeni medicali, această metodă poartă denumirea de elastografie hepatică, iar FIBROSCAN-ul este aparatul prin care se efectuează investigaţia. Implementată recent în evaluarea funcţiei ficatului, elastografia poate înlocui cu succes “multcunoscuta” puncţie. Până nu demult, persoanele care sufereau de ciroză hepatică, hepatită virală cronică sau alte boli hepatice erau nevoite să apeleze la puncţie pentru a afla gradul de afectare a ficatului de către boală. Pe lângă numeroaselor riscuri la care erau supuşi din cauza intervenţiei, mai exista o problemă - nu întotdeauna medicul reuşea să preleveze mostre de ţesut concludente, ceea ce provoca erori în diagnostic, iar tratamentul inadecvat scurta viaţa pacienţilor. Acum, datorită aparatului ultraperformant FIBROSCAN, se poate cunoaşte starea ficatului, rapid, de câte ori este nevoie, simplu şi fără riscuri.

Menționăm că această investigație NU se recomandă femeilor însărcinate și pacienților cu ascită.

 
 

Cum funcționează aparatul?

Principiul de funcţionare al aparatului este simplu: cu cât ficatul este mai dur, cu atât gradul fibrozei este mai ridicat. Cu ajutorul unui transductor, aparatul emite unde ultrasonore spre parenchimul hepatic şi se măsoară viteza cu care se reflectă acest fascicul de unde spre sonda emiţătoare. Cu cât ţesutul este mai dur, cu atât unda se propagă mai repede, iar cunoaşterea elasticităţii ficatului se face prin calcularea mediei mai multor măsurători realizate în această zonă. Rezultatul investigaţiei este disponibil imediat, iar procedura poate fi repetată de câte ori este necesar.

 

De ce să apelăm la o asemenea investigație?

Datorită FIBROSCAN-ului, medicul poate afla cu acurateţe maximă dacă este vorba de o fibroză uşoară sau una severă, iar în funcţie de aceste rezultate, poate stabili corect tratamentul, ceea ce va duce la prelungirea vieţii bolnavului.

FIBROSCAN vă poate fi de mare folos în cazul în care suferiţi de:
 

Elastografia hepatică este posibil de efectuat datorită aparatului FIBROSCAN, de ultimă generație, producție Franța, un aparat ultramodern utilizat peste tot în lume în scopul de a evalua starea ficatului în urma maladiilor cronice hepatice. Acest aparat prezintă, pe lângă sonda standard, și sondă pentru persoanele supraponderale(obeze).

Măsurarea elasticitaţii ficatului este de fapt media a multiple masurări efectuate în acelaşi punct de impact. Sunt validate de către aparat numai undele a căror viteză este constantă în parenchimul hepatic, ceea ce determină eliminarea artefactelor. Volumul explorat este de cel puţin 100 de ori superior eşantionului tisular, obţinut prin biopsia hepatică, un punct important fiind recunoaşterea heterogenităţii distribuţiei fibrozei hepatice.

Elastografia hepatică cu ajutorul FIBROSCAN-ului nu necesită o pregătire specială. Aceasta poate fi efectuată în orice moment al zilei, indiferent dacă aţi luat masa sau încă nu. Este necesar doar să vă prezentaţi la ora stabilită pe baza programării telefonice prealabile. Procedura este nedureroasă  şi durează, în medie, 10-15 minute. Rezultatul este eliberat pe loc, iar mai apoi vă puteţi întoarce liniştit la activităţile cotidiene.

Testarea poate fi efectuată atât la recomandarea medicului specialist, cât şi la solicitarea pacientului.

 

Ghiduri și documentație

Diagnostic precoce in ciroza si hepatita cronica VHC-Castera-2009
Fibroscan in hepatita cronica VHB-de Ledinghen-2013
Ghid practic clinic - EASL-2015
Ghid tratament hepatita VHC-SUA-2014
Studiu multicentric Fibroscan-SUA-2015
 
 

Unde ne găsiți?

Cabinetul se află în Policlinica Spitalului General CF Ploiești, la etajul 2, lângă Laboratorul de Analize. Pentru programări, sunați la următoarele numere:
 
PROGRAMARI CABINET TEL: 0371-097096
Luni-Vineri: 13:00-16:00
PROGRAMARI SECRETARIAT TEL: 0244-593233
Luni-Vineri: 08:00-13:00
PRET INVESTIGATIE 250 LEI